Хистероскоп Hawk

Хистероскоп Hawk

МЦ "ДР Стоян Стоянов" разполага с хистероскопска апаратура, висок клас на Hawk.

Какво представлява хистероскопията:

Хистероскопията е оглед на вътрешността на матката с помощта на оптичен телескоп, наречен хистероскоп. Хистероскопията се прилага с диагностична цел или като хирургичен метод за лечение на определени състояния.

За какво е нужна хистероскопията?

Хистероскопията позволява на лекаря да разгледа в детайли вътрешността на матката. Хистероскопът се въвежда внимателно през вагината и шийката в матката, като операторът следи всяко свое действие на специален монитор.

По време на процедурата може да се вземе биопсия - малко парченце от тъканта за изследване.

Хистероскопията се използва за откриване на причината за симптоми като:

  • необичайно кръвотечение;
  • проблеми със забременяването и износване на плода;
  • други гинекологични заболявания;

Хистероскопията служи и за лекуване на определени състояния. Използвайки специални инструменти, които преминават през хистероскопа, чрез хистероскопията могат да бъдат отстранени:

  • полипи;
  • стари сраствания;
  • миоми на матката, които са в кухината й или под лигавицата;
  • септуми;

Процедурата

Хистероскопията обикновено отнема около 20-30 минути. Когато тя е диагностична и не е планирано никакво манипулиране.

В други случаи, ако е необходимо осъществяването на манипулации, хистероскопията се извършва под обща анастезия.

Това означава, че пациентката ще е под пълна упойка по време на процедурата и няма да усеща никаква болка. В този случай се изисква да не приемате храна и течности около 6 часа преди анестезията.

След поставянето на упойката хистероскопът се въвежда през шийката в кухината на матката. Специалната камера, която е прикрепена към телескопа, позволява на лекаря да види ясно изображение на екрана. За да се вижда по-добре, кухината на матката се разтваря с течност. След приключване на огледа и манипулациите, хистероскопът се изважда лесно и бързо.

Какво да очаквам след това?

Когато упойката престане да действа е възможно да чувствате коремна болка и да имате нужда от обезболяващи лекарства.

Повечето жени са в състояние да си отидат у дома след като премине действието на анестезията. След местна упойка пациентките обикновено са готови да си отидат вкъщи след кратка почивка в легнало положение.

Важно е да си почивате през останалата част на деня. Някои пациентки се чувстват добре и могат да извършват обичайните си дейности още в деня след процедурата, други имат нужда от два или три дни възстановяване след това.

За да се избегне рискът на инфекция, тампони не бива да се използват поне в първия месец след хистероскопия.

В зависимост от извършваните манипулации лекарят ще Ви посъветва да избягвате сексуалните контакти от една до три седмици след процедурата.